Zorgboerderij ’t Werckpaert

Op een prachtige plek in Blaricum is zorgboerderij ’t Werckpaert gevestigd. De monumentale boerderij herinnert aan de tijd dat Blaricum nog een boerendorp was. De zorgboerderij dankt haar naam aan Nico’s eerste werkpaard Ilse. De boerderij wordt gerund door Nico de Jong en Margriet van ’t Klooster. Nico heeft ruime ervaring in de agrarische sector en Margriet is vele jaren werkzaam geweest in het basisonderwijs.

Sinds 2004 biedt ‘t Werckpaert zinvolle dagbesteding aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. Op de zorgboerderij werken dagelijks 10 hulpboeren. Alles is er op gericht om de hulpboeren zo zelfstandig mogelijk te laten werken, zodat ze na een dag werken op de boerderij en in de natuur met dieren trots naar huis gaan. Het is een gezellige werkplek met veel sociale contacten in het dorp. De zorgboerderij heeft een samenwerkingscontract met zorginstelling Sherpa. Als PGB-houder is het ook mogelijk om op de boerderij te werken.

Samen met de hulpboeren verzorgen Nico en Margriet het grote en kleine vee. Er wordt hout gekloofd en gezaagd. De akkers worden bemest en bewerkt en in de moestuin wordt gezaaid en geoogst. Bij de kippen worden eieren geraapt, in doosjes gedaan en voorzien van sticker voordat ze in de boerderijwinkel worden gelegd. Met elkaar zorgen we er voor de stallen, paardentuigen en wagens tip top in orde zijn. In de kantine worden huishoudelijke klusjes gedaan. Ook worden er boodschappen gehaald voor de lunch.